#FreeSavchenko foregår den 11. maj på hendes fødselsdag

Undersøgelsen i sagen af den i Rusland fængslede ukrainske pilot Nadiya Savchenkos fortsætter frem til november, og domstolen forlængede fængslingen til den 30. juni.
 
Undersøgelsesperioden i sagen om den ukrainske pilot Nadiya Savchenko er forlænget indtil den 13. november, udtalte en af ​​hendes advokater Nikolay Polozov på Twitter. 
 
Den 6. maj forlængede Basmanny distriktets domstol i Moskva fængslingen frem til den 30. juni. På samme møde behandlede domstolen klagen fra ​​Savchenkos advokater om afslag på at frigive hende, for at hun kunne deltage i Europarådets Parlamentariske Forsamling (PACE). Domstolen nægtede at anerkende den ukrainske pilots immunitet som deputeret i PACE, selv om den parlamentariske forsamling anderkender den.
 
I løbet af mødet fik Nadiya ondt i hjertet, og det blev besluttet at kalde en ambulance til domstolen.
 
Fakta: Løjtnant af de væbnede styrker i Ukraine, piloten Nadiya Savchenko, der tjente i den ukrainske frivillige bataljon "Aydar", er parlamentsmedlem af det ukrainske parlament for Yuliya Tymoshenkos parti "Fædrelandet", hun er også medlem af den ukrainske delegation til Europarådets Parlamentariske Forsamling. 
 
Verdensomfattende protest #FreeSavchenko
 
Advokaten for den fængslede ukrainsk pilot, Mark Feigin annoncerede, at på Nadiya Savchenkos fødselsdag den 11. maj bliver der afholdt en global kampagne #FreeSavchenko med krav om at lade hende gå fri, sagde han på sin Twitter-side.
 
"Mind dine venner om at samles, organisere og komme ud på gaden! For at sige tillykke med fødselsdagen til den ukrainske pilot og verdens mest berømte politiske fange Nadiya Savchenko, som vil lykønskes af mange mennesker, herunder statsoverhoveder. Den 11. maj lover jeg en masse overraskelser", understregede Feigin.
 
Fængslet og anklaget i Rusland
 
Den 24. april blev Savchenko anklaget for meddelagtighed i mordet på to russiske journalister i Luhansk-regionen, motiveret af politisk had, samt ulovlig grænseovergang. Russiske myndigheder mener, at det var hende, der justerede affyringen, så granaterne ramte journalisterne Igor Kornelyuk og Anton Voloshin. Domstolen vedtog beslutning om, at Savchenko forbliver varetægtsfængslet indtil slutningen af ​​august.
 
Den ukrainske pilot protesterede mod beskyldningen. Hun og hendes advokater hævdede, at hun blev kidnappet i Lugansk-regionen og ført til Rusland.
 
Piloten har været tilbageholdt i det russiske fængsel siden sommeren 2014. Fra midten af ​​december sidste år holdt hun en sultestrejke, hun krævede at blive sendt tilbage til sit hjemland, og at hun blev erklæret ikke skyldig. I begyndelsen af ​​marts mildnede Savchenko sin sultestrejke, men så annoncerede hun om fortsættelse af sin protest. Siden den 30. april har Nadiya Savchenko været overført fra fængslet til hospitalet for yderligere observation.
 
Livshistorie af den ukrainske "G.I. Jane"
 
Nadiya Savchenko blev født i Kiev, de sidste ti år har hun tilbragt i hæren. I Ukraine blev piloten en helt og indbegrebet af kampen mod Putins regime. Folket kaldte hende en "G.l. Jane" i den ukrainske hær.
 
Efter skole prøvede Savchenko sig som modedesigner, senere kom hun til journalistik, bagefter tog hun til hæren og Airborne School, og derefter Kharkivs Air Force University of Kozhedub, hvor hun blev navigatør af MI-24 kamphelikopter. Undervejs gjorde hun tjeneste i Irak i en del af et almindeligt ukrainsk fredsbevarende kontingent.
 
I juni 2014 tilsluttede Nadiya Savchenko sig den frivillige bataljon "Aydar", hvor hun tilbragte omkring en måned. Den 17. juni i landsbyen Metalist tæt på Lugansk blev de russiske journalister dræbt under beskydninger. Lige efter den 24. juni blev der på internettet offentliggjort en video af afhøringen af den tilfangetagne Nadiya Savchenko, som blev udført ikke kun af krigere fra den selvudråbte LFR (Lugansk Folkerepublik), men også af en journalist fra ​​"Komsomolskaya Pravda". Hun blev fanget tæt på den samme landsby Metalist.
 
I et af de gamle interview til avisen "Fakti" indrømmede Nadiya Savchenko, at hendes yndlingsfilm er "En verden underfor" ("The Shawshank Redemption" på engelsk, red.), og hun er nu i en lignende situation, som hovedpersonen i filmen.
 
Section: